Zienswijze als reddingsboei voor windmolens Noorder IJ-plas

Amsterdam Wind en NDSM Energie dienen een zienswijze in tegen het Ontwerpbesluit van Provinciale Staten (PS).

In dit besluit staat het voornemen om de vergunning voor drie windmolens aan de Noorder IJ-plas te weigeren. De zienswijze weegt PS mee om te komen tot een definitief besluit over de vergunningverlening voor de drie windmolens later in dit jaar.

Frits Verhoef: “Het is nog geen gelopen race, wij zullen er als lokaal initiatief alles aan doen om een eerlijk besluit van PS te vragen. De coöperaties vinden het onverantwoord om niet verder te gaan met een goed doordacht en onderzocht project dat al zo lang gewenst is door de gemeente, gewenst in de RES en die is goedgekeurd door de provincie, en waar al zoveel geld en energie van burgers en bedrijven in is gaan zitten. Wij hebben een stevig onderbouwd plan gemaakt dat rekening houdt met de omwonenden en met de natuur. Daarom dienen we een zienswijze in tegen dit Ontwerp Weigeringsbesluit. Het klimaat, de energietransitie en burgerinitiatieven mogen niet de dupe van worden van zwalkend bestuur.

Achtergrond weigering door Provinciale Staten

Op maandag 13 november stemden de Provinciale Staten tegen een Verklaring van geen Bedenkingen voor windpark Noorder IJ-plas. De plek voor dit windpark is sinds 2012 uitgekozen als zoekgebied en is onderdeel van de RES 1.0. Sinds 2020 werken de gemeente Amsterdam en de initiatiefnemers concreet aan de planvorming. De initiatiefnemers zijn een groep van burger coöperaties en lokale bedrijven. De coöperaties zijn zeer ontstemt over het besluit omdat het windpark niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de coöperaties al jaren werken aan een stevig onderbouwd plan. De zienswijze zal hier uitvoerig op ingaan.

Alternatieve route naar windenergie opgestart

De gemeente Amsterdam staat al jaren open voor meer windenergie binnen de gemeentegrenzen. Om ook deze route open te houden, heeft Amsterdam Wind een vergunning aangevraagd voor één van de drie windturbines bij de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam is bevoegd gezag voor windparken onder de 5 MW en kan dus besluiten nemen over de vergunning van maximaal één windturbine. De meest zuidelijke windturbine heeft de voorkeur. Of we ook daadwerkelijk gebruik maken van deze route, hangt af van het definitieve besluit van Provinciale Staten. Vooralsnog zetten de coöperaties vol in op de ontwikkeling van alle drie de windturbines.

Benieuwd naar de volledige zienswijze? Lees dan hier verder.

Geschreven door
Inge Verhoef, Amsterdam Wind
Datum
Ander nieuws & updates

Nieuwe podcastserie 'Stroomversnellers': ontdek de carrières die de energietransitie aandrijven

De energietransitie is niet alleen een technologische uitdaging, maar biedt ook een kans om jonge talenten aan te trekken die willen bijdragen aan een duurzamer Nederland. In de nieuwe podcastserie 'Stroomversnellers' gaat Caroline van der Kooi, initiatiefnemer van NDSM Energie, in gesprek met de technici en innovators die de energietransitie dagelijks vormgeven.

Einde van een tijdperk: De 'Wolkenfabriek' verdwijnt uit het Amsterdamse stadsbeeld

Na jarenlang zichtbaar te zijn geweest in het stadsbeeld van Amsterdam, is het nu echt zover: de iconische Hemweg-schoorsteen, beter bekend als de ‘wolkenfabriek’, begint zijn laatste hoofdstuk. De schoorsteen blies in 2019 zijn laatste rookpluim uit, en nu is de sloop in volle gang.

Zomerexpositie over transitie in het Oostelijk Havengebied

Op de Dag van de Architectuur, zaterdag 14 juni, opent in het Borneo Architectuur Centrum de expositie Het Oostelijk Havengebied in Transitie. Deze zomertentoonstelling laat zien hoe de buurt verandert op het gebied van energie, groen en mobiliteit, met bijdragen van diverse lokale partners.

photo of NDSM from above

Word nu lid

  • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
  • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
  • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.