Studenten van team NDSM Energie winnen de eerste editie van de Summer Sustainability Challenge!

Afgelopen maand vond de eerste editie van de Summer Sustainability Challenge plaats op het Roeterseiland, georganiseerd door COOP Centraal, Master Challenge, EnergieStudent, SustainaLab, de Provincie Noord-Holland en de Rabobank.

Zij organiseerden samen een vijfdaags programma met masterclasses en gastcolleges, waardoor de studenten ware experts werden op het gebied van energiecoöperaties. Gedurende deze week gingen de studenten de uitdaging aan om een vraagstuk van een energiecoöperatie op te lossen.

Voor NDSM Energie bogen Laura, Bertram, Miruna en Jitranuch zich over de vraag hoe de nieuwe windmolens die in de Noorder IJplas komen, verbonden kunnen worden met jonge Amsterdammers (12-40 jaar). De studenten benadrukken dat het project bijzonder is omdat het de bouw van de eerste nieuwe windturbine binnen Amsterdam in 16 jaar markeert. Met een hoogte van 200 meter zal dit de grootste structuur in de stad zijn, die groene, lokale en betaalbare energie zal leveren aan 6.000 huishoudens voor de komende 25 jaar. Daarom hebben zij een communicatiestrategie opgezet voor zowel NDSM Energie als Amsterdam Wind om bewustwording over het project te vergroten en jongeren aan te moedigen zich aan te sluiten bij een energiecoöperatie onder de slogan "Let's catch the wind in 2025!"

De communicatiestrategie omvatte onder andere:

  • Een advies voor een sterke samenwerking met de universiteiten en hogescholen van Amsterdam om jong talent aan te trekken voor energiecoöperaties.
  • Het bouwen van een observatiedek bij de Noorder IJplas om lokale bewoners aan te trekken.
  • Het organiseren van een NDSM Marathon die start of eindigt bij de windturbine bij de Noorder IJplas om bewustwording van het project te vergroten, lokale bewoners aan te trekken en de zichtbaarheid van energiecoöperaties te vergroten.
  • Promotie van het project bij de pont richting de NDSM-werf om nieuwe leden aan te trekken.
  • Het organiseren van een tekenwedstrijd met basisscholen in Amsterdam Noord om bewustwording bij jonge gezinnen te vergroten.
  • Een basis gelegd voor samenwerking met het NEMO Science Museum, dat in de toekomst ook uitgebreid wordt naar Amsterdam Noord, evenals samenwerking met het STRAAT Museum en het NDSM Festival.
  • Een strategie om de social media-kanalen van NDSM Energie te versterken.

Martijn Pater prees het team voor hun innovatieve interventies om de nieuwe windmolens in Amsterdam te verbinden met jonge mensen. Hij benadrukte dat deze groep vaak niet weet dat de windmolens er komen en dat ze er onderdeel van kunnen zijn. Ook de jury was overtuigd: het NDSM Energie team heeft met hun innovatieve ideeën gewonnen!

Verder waren er nog vier andere groepen die vraagstukken tackelden van energiecoöperaties. Voor Zuiderlicht werden de volgende onderwerpen onderzocht:

  • Wat te doen met "wees" zonnepanelen?
  • Hoe kunnen we nieuwe Biosphere Solar zonnepanelen verzekeren?
  • Welke nieuwe businessmodellen kunnen we ontwikkelen voor verdere professionalisering?

Ten slotte onderzocht een ander team voor Ouder-Amstel Energie mogelijke verbeteringen in hun communicatiestrategie, waarvan ook andere coöperaties kunnen profiteren.

Het was een inspirerende week vol leerzame lessen, duurzame connecties en gezelligheid! Vanuit NDSM Energie willen wij Laura, Bertram, Miruna en Jitranuch nogmaals bedanken voor het fantastische communicatieplan.

Geschreven door
Lena Gerstmans
Datum
Ander nieuws & updates

NDSM Energie leden uitgelicht: FEBO!

FEBO al voor een hele lange tijd lid van NDSM Energie. Ondanks dat je bij een fastfoodketen misschien niet meteen denkt aan duurzaamheid, heeft FEBO dit hoog in het vaandel staan. Als pionier in de sector verkochten zij bijvoorbeeld in 2008 al hun vegetarische kroketten!

Gratis training 'projectleider zon op dak' bij energiecoöperatie Zuiderlicht!

Lokale samenwerking maakt Johan Cruijff ArenA groener dan ooit

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de Johan Cruijff ArenA een lichtend voorbeeld van groene innovatie. Dankzij de nieuwe superbatterij, de 4.200 zonnepanelen op het dak en burgerwindmolen de Amstelvogel, draaide het stadion tijdens de wedstrijd Ajax-Heerenveen volledig op groene stroom.

photo of NDSM from above

Word nu lid

  • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
  • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
  • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.