Naar een Duurzamer Festivalterrein: haarbaarheidsstudie voor energievoorziening op de NDSM-Werf

Op de historische NDSM-Werf in Amsterdam vinden regelmatig spraakmakende festivals plaats die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Echter, deze evenementen worden momenteel voornamelijk aangedreven door dieselgeneratoren...

Dit gaat niet alleen gepaard gaat met geluids- en stankoverlast, maar ook met aanzienlijke uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Deze praktijk staat haaks op zowel de duurzame visie van NDSM Energie als de groeiende behoefte van de festivals zelf om milieuvriendelijker te opereren.

Om deze uitdaging aan te pakken, heeft NDSM Energie samen met Locol (Smart Festivalconcept, een spin-off van Alliander) een grondige studie uitgevoerd. Het doel van deze samenwerking is om het elektriciteitsnetwerk op de werf te verbeteren en innovatieve hybride oplossingen te ontwikkelen voor energieopwekking en -opslag tijdens evenementen.

Feiten

 • 36 dagen per jaar: Het terrein is deels in gebruik door festivals.
 • 140.000 kWh per jaar: Totaal energieverbruik van evenementen op de NDSM-Werf.
 • 45.000 liter per jaar: Dieselverbruik door de aggregaten.
 • 120 ton per jaar: CO2-uitstoot door het gebruik van dieselaggregaten bij evenementen.
 • 1100 kW: Piekbelasting tijdens een evenement (1400 kVA).
 • 250.000 euro: Beoogde investering voor de aansluiting op het net en de aanleg van stroompunten door Locol.

Onderzochte Mogelijkheden

 1. Netuitbreiding: Het uitbreiden van het bestaande netwerk met nieuwe aansluitpunten op twee 10kV transformatorhuizen. Een quick scan uitgevoerd door Locol heeft de potentiële uitbreidingen en bijbehorende kosten in kaart gebracht.
 2. Alternatieve Mobiele Energieopwekking: Er is gekeken naar andere vormen van mobiele energieopwekking zoals bio-aggregaten, brandstofcellen of zonnecellen. Voorbeelden hiervan zijn de Green Battery, Spectral, en de brandstofcel van Bredenoord. Hoewel deze oplossingen momenteel nog niet de gevraagde piekbelasting kunnen dragen, kan een combinatie met dieselaggregaten een optie zijn. Ook het gebruik van biodiesel biedt een interessante mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen.
 3. Aansluiting op Lokale Opwekking: De toekomst biedt perspectief voor de aansluiting van evenementen op duurzame energiebronnen zoals een windmolen of zonnepark op de NDSM-Werf zelf. Dit is echter een langetermijnoptie en vereist nog verdere ontwikkeling en investeringen.

De NDSM-Werf staat aan de vooravond van een duurzame transformatie van haar energievoorziening voor festivals. Door de samenwerking met Locol en de investeringen in duurzame technologieën, kan de werf een voorbeeld worden van hoe evenementen milieuvriendelijker kunnen worden georganiseerd. Deze inspanningen sluiten niet alleen aan bij de duurzame visie van NDSM Energie, maar dragen ook bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor iedereen. Het is een veelbelovende stap richting een duurzamere toekomst voor Amsterdamse festivals.

Geschreven door
Lena Gerstmans
Datum
Ander nieuws & updates

Noorder IJplas blijft voorkeurs zoekgebied in herijking van de RES én ontwerp-plan windenergie Amsterdam

Een kijk op de VVGB-weigering door de ogen van een studente

Heb je een zin in een ander soort leesstof? Tijd om je te verdiepen in een kritisch academisch opinieartikel over de weigering van de VVGB, geschreven door een studente Metropolitan Analysis, Design & Engineering? Lees dan vooral verder!

HelpdeskWind op Land – De onmisbare informatiebron voor windenergieprojecten

Ken jij het al? Iedereen die werkt aan windenergie op land kan rekenen op uitgebreide ondersteuning van de vernieuwe website van deHelpdesk Wind op Land.

photo of NDSM from above

Word nu lid

 • draag bij aan een duurzamer Amsterdam
 • praat en beslis mee over verduurzaming van Amsterdam
 • word onderdeel van een groep groene koplopers
Bedankt! Je aanvraag is verstuurd.

Je ontvang zo snel mogelijk een iDEAL betaallink van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.